Liittyjän tarina

Y-Säätiö: Energiansäästön tavoite rikki viisi vuotta etuajassa

21.02.2022
Takaisin listaukseen
Älykkään lämmönsäätöjärjestelmän asentaminen Y-Säätiön 268 kiinteistöön oli iso, mutta kannattava, urakka. Energiansäästölle asetettu tavoite saavutettiin viisi vuotta etuajassa.

Y-Säätiö-konserni on yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta asuntomarkkinoilla edistävä kiinteistönomistaja ja vuokranantaja. Voittoa tavoittelemattomalla säätiöllä on 57 paikkakunnalla noin 18 000 vuokra-asuntoa, joissa asuu noin 24 000 asukasta.

Viime vuosina Y-Säätiö on panostanut paljon kiinteistöjensä energiatehokkuuden parantamiseen, ja tulosta on syntynyt.

Talotekniikkainsinööri Perttu Miettinen kertoo, että vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksen tavoite 7,5 prosentin energiansäästöstä vuosina 2017–2025 meni rikki jo vuonna 2021. Sopimuskauden kokonaissäästötavoite on Y-Säätiöllä 9137 MWh vuodessa. Miettinen arvioi, että todellisuudessa päästään reilusti yli 10 000 MWh:n laskennalliseen säästöön.

– Oli yllättävää, että tavoite tuli täyteen näinkin helpolla viisi vuotta etuajassa. Suurimmat laskennalliset säästöt olemme saavuttaneet ottamalla käyttöön älykäs lämmönsäätöjärjestelmä suurimmassa osassa kiinteistöjä, Miettinen sanoo.

Älykäs järjestelmä käyttöön vaiheittain

Lähes kaikissa Y-Säätiön omistamassa 268 kiinteistössä on otettu vaiheittain käyttöön Leanheat-järjestelmä, jonka avulla voidaan lämmön ohella seurata veden ja sähkön kulutusta.

Säätöjärjestelmä hyödyntää ulkolämpötilasta, asuntojen sisälämpötiloista ja sääennusteesta saatavaa tietoa. Tekoälyn avulla järjestelmä oppii kiinteistöjen lämpökäyttäytymistä ja optimoi säätöjä.

Sisäolosuhteita mittaavat reaaliaikaisesti asuntoihin asennetut langattomat anturit. Kiinteistöt on kytketty lämmönsäätö- ja valvomojärjestelmään, jolloin yksittäisen kiinteistön lämmitysjärjestelmää voidaan säätää etänä tai lähettää huolto paikan päälle korjaamaan vika.

– Järjestelmän avulla huoneistojen sisälämpötilojen poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti, mikä säästää energiaa. Säästöjä on saavutettu myös sillä, että liian lämpimissä asunnoissa lämpötila on saatu laskettua suositusten mukaiseen 20–22 asteeseen, Miettinen toteaa.

Tarkkoja laskelmia ei ole tehty, mutta Miettisen mukaan järjestelmä voi tuoda vuosittain ison säästön Y-Säätiön energialaskuun. Tämän lisäksi kiinteistöjen huolto- ja hoitokulut alenevat.

Energiansäästöön haetaan uusia keinoja

Perttu Miettisen mukaan edulliset ja helpot toimet energian säästämiseksi on nyt tehty. Jatkossa uusien keinojen löytäminen on entistä haasteellisempaa.

Y-Säätiön kiinteistökannassa on paljon 1990-luvulla rakennettuja kerrostaloja. Niissä tyypillisiä energiatehokkuutta parantavia toimia ovat ilmanvaihtojärjestelmien huippuimureiden ja puhaltimien uusimiset.

– Olemme ottaneet jonkin verran käyttöön myös älykästä tekniikkaa, joka säätelee automaattisesti ilmanvaihtoa kulloisenkin tarpeen mukaan.

Sen sijaan poistoilman lämmön talteenottolaitteita kiinteistöihin ei ole toistaiseksi asennettu.

– Haasteena on saada investoinnit kannattaviksi suhteellisen pienillä ilmamäärillä. Tekniikka on tosin viime vuosina kehittynyt, joten suunnitelmissa on tänä tai ensi vuonna kokeilla lämmön talteenottoa.

Y-Säätiön kiinteistöissä hyödynnetään enenevässä määrin myös erilaisia lämpöpumppuratkaisuja, joilla saadaan kierrätettyä erilaisia hukka- ja ympäristölämpöjä. Yhteen uudiskohteeseen on muun muassa tullut lämmön talteenotto jätevedestä, ja toiseen sellainen on tulossa.

Miettisen mukaan tulevina vuosina kartoitetaan myös maalämmön hyödyntämisen laajentamista ja erilaisen lämpöpumpputekniikan kannattavuutta. Uudisrakennuksiin ja peruskorjauskohteisiin asennetaan säännönmukaisesti myös aurinkosähköjärjestelmiä.

Y-Säätiö-konserni on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja, joka omistaa 18 000 vuokra-asuntoa 57 paikkakunnalla ympäri Suomea.

 

TEKSTI: Matti Remes

KUVA: Y-Säätiö