Uutinen

Energiatalkoot on vuoden tärkein yhteiskuntavastuuteko

29.09.2022
Takaisin listaukseen
Astetta alemmas on koko Suomen yhteinen kampanja, joka tähtää merkittävään energiankulutuksen ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen poikkeuksellisen haastavaksi arvioidulla alkavalla lämmityskaudella. Kuluttajien lisäksi organisaatiot ja yhteisöt tarvitaan laajasti mukaan tekemään energiatekoja ja viestimään niistä julkisesti.

Energiatehokkuussopimuksiin liittyneillä on mitä parhaimmat edellytykset olla energiansäästön suunnannäyttäjinä poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa. Monet energiatehokkuussopimukseen liittyneet yritykset ja kunnat, kuten Kesko, Senaatti-konserni, Antilooppi, Kouvola, Oulu ja Äänekoski, ovat jo päättäneet lämmityskauden energiansäästötoimista ja viestineet niistä julkisesti. Lukuisat muut yritykset ja kunnat valmistelevat parhaillaan suunnitelmaa syksyn ja talven energiansäästön ja kulutusjouston toimista.

EK ja työmarkkinajärjestöt vetosivat 15.9.2022 jäsenistöönsä tarttumaan kiireesti kaikkiin mahdollisiin energiansäästö- ja sähkön kulutusjoustokeinoihin sekä ilmoittautumaan Astetta alemmas -kampanjaan. Myös Rakli ja Kuntaliitto kannustavat jäseniään mukaan.

Resepti on yksinkertainen, tee toimia ja viesti

Energiansäästöviikolla 10.10.2022 käynnistyvään Astetta alemmas -kampanjaan halutaan kuluttajien lisäksi laajasti mukaan myös yritykset, yhteisöt, kunnat ja järjestöt. Täältä näet, ketä on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan.

Mukaan ilmoittautuvat osallistujat sitoutuvat tekemään konkreettisia energiansäästötekoja ja kulutuksen ajoitukseen liittyviä tekoja lämmityskaudella sekä kertomaan niistä omalle henkilökunnalle ja sidosryhmille. Energiateko voi olla mikä tahansa omassa organisaatiossa toteutettava konkreettinen toimenpide, jolla säästetään energiaa tai osallistutaan kysyntäjoustoon.

Osallistuminen on vastuunkantoa

Vaikea energiatilanne vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Energiahintojen nousu vaikuttaa monin eri tavoin kotitalouksien ostovoimaan, kuntien talouteen sekä yritysten toimintaan ja kilpailukykyyn. Valtioneuvoston 16.9.2022 julkaiseman Kansalaispulssi-kyselyn mukaan sähkön ja muiden energiamuotojen hintamuutokset huolestuttavat tällä hetkellä 57 prosenttia kansalaisista. Kunnissa korkeat energiahinnat tietävät pahimmillaan miljoonien eurojen lisälaskua. Yrityksissä pohdituttaa korkean sähkönhinnan lisäksi sähkön riittävyys ja saatavuus.

Osallistuminen koko Suomen yhteisiin energiatalkoisiin ja Astetta alemmas -kampanjaan on monella tapaa vuoden tärkein yhteiskuntavastuuteko. Kun kaikki tekevät energiansäästötoimia ja pyrkivät leikkaamaan sähkönkäyttöään kulutuksen huipputunteina, koko yhteiskunta voittaa.

Pidetään yhdessä huolta, että energiaa riittää meille kaikille.

Ilmoittaudu Astetta alemmas -kampanjaan:
Ilmoittaudu kampanjaan

Astetta alemmas -kampanjasivu:
www.astettaalemmas.fi