Liittyjän tarina

OP Kiinteistösijoitus: Kannattavia investointeja energiatehokkuuteen

05.06.2018
Takaisin listaukseen

OP Kiinteistösijoitus Oy on onnistunut vähentämään kiinteistöjensä energian kulutusta jo 25 prosenttia. Jatkossa yritys ottaa energiainvestoinneissa vieläkin järjestelmällisemmän otteen.

OP-ryhmään kuuluva OP Kiinteistösijoitus Oy hallinnoi eri puolilla Suomea yli 4 000 asuntoa ja noin 750 000 neliömetrin toimitilakiinteistöjä, joiden tiloja vuokrataan pääosin ryhmän ulkopuolisille toimijoille.

OP Kiinteistösijoituksen kiinteistöpäällikkö Matti Puromäki sanoo, että 2010-luvulla kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen on laitettu paljon painoa.

– Kaikkiin kohteisiimme on tehty viime vuosina energiakatselmukset. Niistä olemme saaneet ammattilaisten tekemiä toimenpide-ehdotuksia, joita olemme lähteneet viemään eteenpäin, hän toteaa.

Osaavia kumppaneita tarvitaan

Puromäki huomauttaa, että energiatehokkuuden parantaminen on pitkäjänteistä työtä, jossa keskeisiin asioihin kuuluvat energiankulutuksen seuranta ja kiinteistön oikeaoppinen tekninen ylläpito. Näitä asioita toteutetaan kumppaniverkoston sekä energianhallintaan erikoistuneiden asiantuntijoiden kautta.

– Kiinteistöissämme on käytössä kiinteistöautomaation etähallintapalveluja, joissa asiantuntijat seuraavat kohteiden automaatiota ja säätöarvoja reaaliaikaisesti. Poikkeamatilanteissa ja muutostöissä ohjeistetaan huoltoa ja urakointia toimimaan oikein.

OP Kiinteistösijoitus on tehnyt myös laiteinvestointeja energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Puromäki mainitsee esimerkkinä Kouvolan virastotalon, jonka uusiin ilmanvaihtokoneisiin, lämmön talteenottoon ja älykkääseen talotekniikkaan käytettiin äskettäisessä remontissa lähes miljoona euroa.

Satojen tuhansien eurojen vuosisäästöt

Puromäki arvioi, että OP Kiinteistösijoituksen kohteissa energiankulutus on pudonnut keskimäärin noin 25 prosenttia viiden vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

– Se tarkoittaa yritykselle satojen tuhansien eurojen säästöä vuodessa, Puromäki sanoo.

OP Kiinteistösijoituksessa arvioidaan etukäteen tarkasti suunnitellun energiainvestoinnin kannattavuutta. Takaisinmaksuaikoja ovat viime vuosina lyhentäneet tekniikan, materiaalien ja älykkäiden ratkaisujen halventuneet hinnat.

– Suomen kiinteistöalalla energiatehokkuusinvestoinneilla voidaan saavuttaa suuret hyödyt. Meiltä löytyy valtavasti potentiaalia. Minusta me olemme tässä vasta alkutaipaleella.

Puromäki uskoo, että monia kannattavia investointeja on jätetty vuosien varrella tekemättä sillä perusteella, että koneet toimivat, eikä kukaan ole hirveästi valittanut.

– Oma kokemuksemme on, että energiansäästöinvestointeja kannattaa tehdä. Taloudellisten säästöjen ohella ne parantavat myös kiinteistöjen käyttäjien hyvinvointia ja terveyttä.

Investoinneissa uusi vaihde päälle

Puromäki sanoo, että jatkossa OP Kiinteistösijoitus ottaa energiansäästöön entistä järjestelmällisemmän otteen. Päätöksiä kiinteistösijoitusten tulevista modernisoinneista tehdään energiatehokkuushankkeita toteuttavan LeaseGreenin portfolioanalyysin perusteella.

OP Kiinteistösijoitus Oy
OP-ryhmään kuuluva OP Kiinteistösijoitus on Suomen suurimpia kiinteistövarallisuuden hoitajia, joka hallinnoi noin 879 000 neliömetrin asuin-, liike-, varasto- ja muita kiinteistöjä. Yhtiön hallinnoiman kiinteistövarallisuuden arvo on noin 2,7 miljardia euroa.

Ensimmäiset investoinnit toteutetaan Kouvolassa, jossa LeaseGreen uudistaa suuren Kouvolan Karhut -talon energiajärjestelmän rakennusautomaatiosta ilmanvaihtoon ja lämmitykseen. Investoinnin tuotoksi ennustetaan 14–20 prosenttia energian hintakehityksestä riippuen.

Puromäki arvioi, että monet tulevista investoinneista liittyvät kiinteistöjen omaan energiantuotantoon. Osassa kohteissa tuotetaan energiaa jo maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla. Lisäksi kiinteistöjä viilennetään maaviileällä tai kalliokylmällä, mikä säästää kesäisin jäähdytykseen kuluvaa sähköä.

OP Kiinteistösijoitus liittyi energiatehokkuussopimukseen vuoden 2017 alussa.

Tavoitteena on säästää kauden aikana energiaa vuokra-asuntokiinteistöissä 7,5 prosenttia ja toimitilakiinteistöissä 7,5 prosenttia.

– Energiatehokkuussopimus antaa meille selkeät tavoitteet. Samalla saavutamme taloudellisia säästöjä ja parannamme kiinteistöjen käyttäjien olosuhteita. Liittyminen on myös imagollisesti tärkeä asia.

TEKSTI: Matti Remes
KUVA: OP Kiinteistösijoitus