Liittyjän tarina

Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy: Jäähallin energiasaneeraus vaati pelisilmää

16.04.2020
Takaisin listaukseen
Paljon energiaa kuluttavan jäähallin energiasaneeraus vaatii tarkkaa suunnittelua. Pajulahden liikuntakeskuksessa remontin tulokset ylittivät odotukset.

Pajulahden liikuntakeskuksen jäähalli Lahden Nastolassa on monien jääkiekkojoukkueiden suosittu harjoittelupaikka. Sen jäällä on pyörähdellyt muun muassa SM-liigan, KHL:n ja maajoukkuetason joukkueita.

Kaukalossa voi luistella kesälläkin, joten jäähalli on liikuntakeskuksen suurin yksittäinen energiankuluttaja. Ison energialaskun pienentämiseksi hallissa päätettiinkin aloittaa vuonna 2009 perusteellinen energiasaneeraus.

– Kantavana ajatuksena oli miettiä, miten kylmäkoneiston tuottama lauhdelämpö voitaisiin hyödyntää kiinteistön lämmityksessä, kiinteistöpäällikkö Esko Ihamäki tiivistää.

Kylmälaitteiden hukkalämpö hyödyksi

Lämmön talteenoton avulla kylmälaitteiden tuottama hukkalämpö voidaan nyt ohjata hallin lämmitysjärjestelmään ja käyttöveden esilämmitykseen. Suihkujen ja wc-tilojen lisäksi lämmintä käyttövettä tarvitaan myös kaukalon jäädytyksessä, jotta luistelijoiden alle saadaan kestävää ja sitkeää jäätä.

Osa talteen otetusta hukkalämmöstä ohjataan jääpatjan alla olevan betonilaatan eristekerroksen alle. Laatan eristekerroksen alapuolella on pidettävä muutaman plusasteen pohjalämpö routimisen estämiseksi.

Jäähallin energiasaneeraus jatkui valaistuksen uudistamisella, jossa vanhat valaisimet vaihdettiin energiaa säästäviin led-valaisimiin ja helppokäyttöiseen ohjaukseen.
Kaiken kaikkiaan Ihamäki on tyytyväinen energiahankkeeseen, joka päätettiin toteuttaa ESCO-konseptilla (Energy Service Company). Siinä ulkopuolinen palveluntarjoaja toteutti energiankäyttöä tehostavat toimenpiteet ja antoi takuun syntyvästä säästöstä. Hankkeeseen liikuntakeskus sai valtion ESCO-tukea.

– Jäähallin energiatehokkuuden parantaminen vaati uudenlaista ajattelua ja uusien asioiden kehittämistä. Kyse oli valtakunnallisestikin pilottihankkeesta, sillä vastaavia ei ollut kovin montaa aiemmin toteutettu.

Ihamäen mukaan tulokset ovat olleet yllättävänkin hyvät. Saneerauksen jälkeen jäähallin energiankulutus on laskenut 40 prosenttia, vaikka kiinteistön käyttöajat ja -määrät ovat pysyneet suunnilleen samoina.

Yli neljä hehtaaria lämmitettävää tilaa

Pajulahden liikuntakeskus – viralliselta nimeltään Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy – on Urheiluopistosäätiön omistama kokonaisuus, joka tarjoaa urheiluvalmennuksen ja ammatillisen liikuntakoulutuksen ohella liikuntapalveluja yksityisille ja yrityksille.

Jäähallin tavoin Pajulahdessa on käyty viime vuosien aikana läpi myös muiden kiinteistöjen energiansäästöpotentiaali. Kyse on isosta kiinteistömassasta, joka koostuu erilaisten liikuntatilojen ohella majoitus-, opetus- ja toimistotiloista. Lämmitettävien rakennusten pinta-ala on yhteensä 42 000 neliömetriä eli 4,2 hehtaaria.

Jäähallin ohella suurin investointihanke on ollut liikuntakeskuksen päärakennuksen energiasaneeraus, joka sekin toteutettiin ESCO-hankkeena vuonna 2019. Kiinteistön vanhin osa on rakennettu vuonna 1949. Kokonaisuutta on sen jälkeen laajennettu useasti, viimeksi 2000-luvun puolivälissä.

Pajulahden liikuntakeskus tarjoaa urheiluvalmennuksen ja ammatillisen liikuntakoulutuksen ohella liikuntapalveluja yksityisille ja yrityksille. Keskuksen liikevaihto vuonna 2018 oli 6,1 miljoonaa euroa. Se työllistää noin sata henkeä.

Ihamäen mukaan energiasaneerauksessa keskityttiin ennen muuta ilmanvaihtoa ja lämmön talteenottoa parantaviin uudistuksiin. Hankkeessa uusittiin muun muassa ilmanvaihdon koneita ja ohjausta. Lisäksi optimoitiin rakennuksen automaatiota ja asennettiin uusia led-valaisimia.

– Energiatehokkuus pienentää kiinteistön kustannuksia, mutta se myös parantaa talon sisäolosuhteita.

Oheishyötyihin hän laskee lisäksi rakennusten käytön ja huollon kustannusten putoamisen, kun talotekniikka päivitetään nykyaikaan.

Uusiutuvassa energiassa paljon potentiaalia

Ihamäki sanoo, että tulevina vuosina Pajulahden energiahankkeet painottuvat etenkin uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämiseen. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi maalämmön hyödyntäminen.

– Myös aurinkoenergiassa on paljon potentiaalia muun muassa jäähallissa. Siellä kylmäkoneet kuluttavat eniten sähköä kesällä, jolloin aurinkopaneeleiden tuotto olisi korkeimmillaan.

Aurinkosähkön hyödyntämistä Pajulahdessa on tutkittu Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehdyssä diplomityössä.

VTT selvitti puolestaan pari vuotta sitten harjoitusjäähallien energiankulutusta ja aurinkoenergian hyödyntämistä Suomessa. Selvityksen mukaan aurinkosähköllä on mahdollista kattaa jopa 50 prosenttia jäähallin energiatarpeesta. Isona haasteena on toistaiseksi aurinkosähkön varastointi, jotta aurinkoenergian käyttöä voitaisiin lisätä.

Teksti: Matti Remes
Kuva: istock