Liittyjän tarina

Kankaanpään kaupunki selvittää uusiutuvien mahdollisuudet

02.03.2022
Takaisin listaukseen
Kankaanpään kaupungissa punnitaan tänä vuonna uusiutuviin perustuvia lämmitysvaihtoehtoja jäljellä oleviin suuriin öljylämmityskohteisiin. Työkaluna selvityksessä aiotaan käyttää Motivan mallin mukaista uusiutuvan energian kuntakatselmusta (UEKK). Pääosin kunnan kiinteistöt lämpiävät kaukolämmöllä, mutta esimerkiksi kyläkouluissa on vielä öljylämmitys.

”Uusiutuvat energialähteet ovat juuri nyt ajankohtainen aihe kaupungissamme ja halusin vahvistaa omaa osaamistani niihin liittyen suorittamalla Motivan uusiutuvan energian kuntakatselmoijan verkkokoulutuksen. Koulutus oli kattava mutta tiivis sekä ehdottomasti hyödyllinen. Kurssin pystyi joustavasti suorittamaan omaan tahtiin”, toteaa ilmastotyöryhmän jäsen, talonrakennusinsinööri Krista Mustaniemi Kankaanpään kaupungista.

Kankaanpään kaupungin energiayhtiö Vatajankoski Oy tuottaa tällä hetkellä kaukolämpöä pääosin hakkeella ja kierrätetyllä energialla. Uusimpia investointeja kiertotalouteen on yli viiden miljoonan euron hanke Knaufin tehtaan kanssa. Yhteistyön ansiosta kolmasosa Vatajankosken myymästä kaukolämmöstä on Knaufin kipsilevytehtaan hukkalämpöä. Kankaanpään keskustan kaukolämmön tarpeesta viisi kuukautta vuodessa pystytään nyt kattamaan kokonaan hukkalämmöllä.

Yhteistyöhanke pienentää tehtaan vedenkulutusta ja alueellisen energiantuotannon hiilijalanjälkeä. Märkäpesuriteknologiaan, lämpöpumppuihin sekä lämmön väliaikaisvarastointiin perustuva teknisten ratkaisujen yhdistelmä on ensimmäinen Suomessa, ja se palkittiin Vuoden 2021 Energianerokas -kilpailussa.

Vuoden 2021 energianerokkaat teot

Energiatehokkuus näkyy monessa asiassa

Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen (KETS) kuuluva kaupunki huomioi energiatehokkuuden jo suunnitteluvaiheessa kiinteistöjen peruskorjaushankkeissa. Esimerkiksi kaupungin liikuntakeskuksessa hyödynnetään viereisen jäähallirakennuksen hukkalämpöä käyttöveden lämmityksessä. Lisäksi suihkuvesistä otetaan lämpö talteen ja hyödynnetään uudelleen käyttöveden lämmityksessä. Valaistuksessa on siirrytty ledeihin, sähköautoille on rakennettu latauspisteitä ja tarpeettomiksi jääneitä kaupungin kiinteistöjä on sekä purettu että myyty. Lisäksi vesihuollon energiatehokkuuteen on investoitu jo muutaman vuoden ajan ja työ jatkuu edelleen.

Pohjois-Satakunnassa sijaitsevassa Kankaanpään kaupungissa asuu 12 855 ihmistä. Vuoden 2021 alussa Honkajoen kunta liittyi Kankaanpäähän. Kaupunki liittyi ensimmäisten joukossa kuntien energiatehokkuussopimukseen vuosille 2017‒2025. Tavoitteena on 7,5 prosentin energiansäästö sopimuskauden aikana.

”Motivalla on paljon hyviä hankkeita ja tietoaineistoja. Mielellämme edistäisimme monia asioita, mutta pienessä kaupungissa resurssit ovat rajalliset. Esimerkiksi hankkeiden raportointi on välillä erittäin työlästä resursseihin nähden”, Mustaniemi toteaa.

Luvassa lisää aurinkovoimaa

Kankaanpään kunnassa on tällä hetkellä kolme kiinteistökohtaista aurinkosähkövoimalaa. Pääkirjaston 20 kWp:n voimala valmistui 2017, ja siinä on 80 paneelia. Kilowattipiikki eli kWp tarkoittaa aurinkosähköjärjestelmien tehosta puhuttaessa käytännössä kapasiteettia. Yhteislyseossa on pienempi 4,4 kWp:n ja 16 paneelin voimala, jonka tuottoa opiskelijat voivat seurata reaaliaikaisesti. Lisäksi viime vuonna valmistui Honkajoen yhteiskouluun uusi tehokas 50 kWp:n ja 160 paneelin aurinkovoimala.

”Ajankohtaista tänä vuonna on uuden aurinkovoimalan suunnittelu ja kilpailutus Kankaanpään liikuntakeskukseen sekä energia-avustuksen hakeminen siihen. Liikuntakeskukseen on suunnitteilla kaupungin ja Vatajankoski Oy:n yhteistyönä yhteensä 110 kWp:n voimala, johon kaavaillaan kaiken kaikkiaan noin 312 paneelia. Lisäksi on jo kartoitettu mahdollinen seuraava kiinteistö, johon suunnitellaan aurinkovoimala”, Mustaniemi kertoo.

Kuva. Kankaanpään liikuntakeskus. Kuva Martti Tikka.

Lisäksi Kankaanpään alueelle on tulossa parikin isoa yksityistä aurinkovoimalahanketta.

”Molemmat hankkeet ovat suunnitteilla vanhoille turvetuotantoalueille. Honkajoen ja Kankaanpään kuntaliitoksen myötä Kankaanpään alueelle siirtynyt hanke on Lakkikeitaan vanhalle turvetuotantoalueelle tulossa oleva 48 MWp:n aurinkovoimala, jonka aluevaraus on 47 hehtaaria. Toinen 60 MWp:n hanke on suunnitteilla Kankaanpään Tampionkeitaan alueelle. Siinä aluevaraus on 66 hehtaaria”, kertoo kaupunkisuunnittelutulosalueen johtaja Ilkka Vainionpää.

Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen

Ilmoittautuminen ja lisätietoa uusiutuvan energian kuntakatselmoijien verkkokoulutuksesta:
Uusiutuvan energian kuntakatselmoijien verkkokurssi 2022