Liittyjän tarina

Osuuskauppa Arina, Oulun Energia: Marketin lauhdelämpöä kaukolämpöverkkoon

21.01.2022
Takaisin listaukseen
Osuuskauppa Arina, Oulun Energia ja Caverion ovat kehittäneet innovaation, joka tuottaa kylmälaitteiden hukkalämmöstä päästötöntä energiaa kaukolämpöverkkoon. Oulun Ritaharjun S-market ja sen uudenlainen energiaratkaisu otetaan käyttöön keväällä 2022.

Osuuskauppa Arinan Oulun Ritaharjuun rakennuttaman S-marketin energiaratkaisu on suunniteltu alusta lähtien uudella tavalla.

Kiinteistöjohtaja Seppo Jakola Arinan kiinteistöt Oy:sta kertoo, että lähtökohtana on ollut kaupan lauhdelämmön tehokas hyödyntäminen alueen kaukolämpöverkossa.

– Kylmätekniikka on ruokakaupan suurin energiankuluttaja. Osuuskauppa Arina on aiemmin tehostanut energiaratkaisuja maalämpökaivojen avulla. Lisäksi olemme ottaneet käyttöön aurinkopaneeleja ja kaikki ostamamme sähkö on päästötöntä. Nyt halusimme hyödyntää erityisesti kaukolämpöverkon tarjoamia mahdollisuuksia.

S-ryhmä on ollut jo pitkään mukana kaupan alan energiatehokkuussopimuksissa. Lisäksi se on asettanut itselleen tavoitteen vähentää oman toimintansa ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Nyt käyttöön otettavan ratkaisun kehittämiseen ovat osallistuneet Osuuskauppa Arina, niin ikään energiatehokkuussopimuksen solminut Oulun Energia sekä laitetoimittaja Caverion. Kehitystyössä ovat olleet mukana myös VTT ja VALOR Partners Oy.

– Ratkaisun esiastetta on tutkittu myös Oulun Kaukovainiolla sijaitsevassa kaupassamme, Jakola kertoo.

Osaset sovitettu tarkasti yhteen

Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila kuvailee, että käyttöön otettavassa ratkaisussa yhdistyvät uusin tekniikka ja kaukolämpöverkon hienoudet.

– Järjestelmässä on mukana lämpöpumppu. Lisäksi kylmälaitteissa käytettävän hiilidioksidin paine ja lämpötila on optimoitu tähän tarkoitukseen sopivaksi.

Kokonaisuutta ohjaa älykäs automaatiojärjestelmä, joka on integroitu sekä rakennuksen että kaukolämpötuotannon ohjausjärjestelmiin. Oleellista on, että lämpöä voidaan siirtää tehokkaasti suoraan verkkoon.

– Järjestelmässä ei ole esimerkiksi maalämpökaivoja, joihin liittyy aina lämpöhäviöitä, Alatulkkila kertoo.

Järjestelmä suunniteltiin alusta lähtien tarkasti yhteistyössä, joten vältyttiin myös esimerkiksi turhilta ylimitoituksilta ja ylimääräisiltä investoinneilta.

– Kokonaisuuden eri osaset saatiin toimimaan hyvin yhdessä.

Mahdollisuus merkittävään päästöjen leikkaamiseen

Ritaharjussa kylmän valmistuksessa syntyvä hukkalämpö on tarkoitus hyödyntää ensisijaisesti kiinteistön omassa lämmityksessä. Energiaa riittää kuitenkin myös kaukolämpöverkkoon.

– Ratkaisu mahdollistaa vuositasolla jopa 3 gigawattitunnin kaukolämmön tehokkaan ja polttamattoman tuotannon. Hiilidioksipäästöjä leikataan samalla yli 500 tonnilla, mikä vastaa noin 170 omakotitalon lämmityksessä syntyviä päästöjä, Alatulkkila laskee.

Vaikka innovaatio vaatii ympärilleen tietynlaisen verkkoinfrastruktuuriin, siinä on myös skaalautuvuutta.

– Ratkaisut pitää räätälöidä aina kulloistenkin olosuhteiden mukaisesti, hän korostaa.

S-ryhmän kaupat sijaitsevat usein alueilla, joissa on jo valmiiksi kaukolämpöverkko.

Hukkalämmöt hyötykäyttöön

Alatulkkila luonnehtii, että kaukolämpöalalla ollaan tällä hetkellä hyvin kiinnostuneita hukkalämmöistä.

– Suurten teollisuuslaitosten hukkalämpöjen hyödyntäminen on tietenkin se ensimmäinen juttu, sillä sieltä saataisiin nopeasti suurimmat hyödyt. Mutta myös esimerkiksi datakeskusten, kauppojen sekä isojen kiinteistöjen kylmä- ja jäähdytysjärjestelmien lauhdelämmöissä on paljon potentiaalia. Kiinteistöt tarjoaisivat lämmöntuotannolle myös joustovaraa.

Hän muistuttaa, että vanhoissakin kaupoissa asia kannattaa ehdottomasti tutkia, kun niissä saneerataan kylmälaitteita.

– Remonttejahan on tulossa aika paljon. EU:n F-kaasuasetuksen mukaisesti kylmälaitteissa on pienennettävä fluorivetyjen käyttöä asteittain vuoteen 2030 mennessä, Alatulkkila huomauttaa.

Myös Seppo Jakola on samaa mieltä hukkalämpöjen potentiaalista.

– Kaikkien, joilla on jatkuvaa lämpökuormaa, pitäisi miettiä asiaa. Älykäs kaupunki syntyy siitä, että lämpöä annetaan toisille eikä sitä hukata.

 

 

 

 

Teksti: Matti Välimäki

Kuva: Osuuskauppa Arina