Vuoden nerokkaimmat energiateot
Vuoden Energianerokas -kilpailussa palkitaan nerokkaita energiatehokkuustekoja. Tässä kisassa pienikin voi olla suurta – vaikuttavuus, erottuvuus ja rohkeus ovat valttia. Tunnustuksen myöntävät työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva.
Millainen teko on energianerokas?
Vaikuttava ja tuloksellinen
Vaikuttava energiatehokkuusteko on tekijän kannalta tuntuva ja merkityksellinen. Teolla voi olla myös laajempaa alueellista tai yhteiskunnallista merkitystä. Tuloksellinen teko on onnistuneesti toteutettu ja sen hyödyt ovat moninaisia.
Kekseliäs ja innostava
Kekseliäät energiatehokkuusteot erottuvat joukosta. Innostavimmista teoista huokuu tahto parantaa toimintaa sekä luoda ja kokeilla uutta. Rohkea ja uudenlainen toteutustapa on usein merkki nerokkuudesta.
Kilpailu
Ketkä voivat osallistua?
Kilpailuun voivat osallistua energiatehokkuussopimukseen liittyneet yritykset ja kunta-alan toimijat. Myös järjestelmä- tai palveluntarjoaja voi ilmoittaa esimerkiksi asiakasyrityksen tai kunnan mukaan kilpailuun, jos tämä on mukana energiatehokkuussopimuksessa. Kilpailuun on mahdollista osallistua myös useamman toimijan yhteisellä energiatehokkuusteolla.
Vuoden 2024 kilpailun ilmoittautumisaika on 4.6.– 15.10.2024.
Millaisen teon voi ilmoittaa kisaan?
Kilpailuun voi ilmoittaa energiatehokkuusteon, joka on konkreettinen energiankäyttöä tehostanut toimenpide, kampanja, koulutus, viestintäteko, toimintatapa tai mitä tahansa esimerkillinen tapa edistää energiatehokkuutta. Ehdolle ei voi asettaa suunnittelu- tai ideointiasteella olevaa energiatehokkuustekoa tai myytävää tuotetta.
Tuomaristo
Tiina Sekki, Energiavirasto
TkT Tiina Sekki toimii erityisasiantuntijana Energiavirastossa päävastuullaan energiatehokkuussopimukset. Hän on pitkän linjan rakennetun ympäristön energia- ja ympäristöasiantuntija, jolla on kokemusta yksityiseltä ja julkiselta sektorilta.
Pia Kotro, TEM
DI Pia Kotro on erityisasiantuntija työ- ja elinkeinoministeriössä tehtävänään energiatehokkuusdirektiivin toimeenpano. Hän on työskennellyt myös teollisuuden tuotanto- ja ympäristötehtävissä sekä kuntapuolen kestävän kehityksen ja energiatehokkuuden tehtävissä.
Janne Hietaniemi, Business Oulu
DI Janne Hietaniemi on cleantech-alan innovatiivisten liiketoimintamallien asiantuntija ja Solvedin perustajajäsen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus cleantech-liiketoiminnasta sekä teollisuuden energiatehokkuudesta.
Esa Vakkilainen, LUT-yliopisto
TkT Esa Vakkilainen on uusiutuvien energiajärjestelmien professori LUT-yliopistolla Lappeenrannassa. Hän on työskennellyt teollisuuden energiajärjestelmien, energiansäästön, energiantuotannon parissa ja tutkii aktiivisesti teollisuuden energiankäytön alentamista.
Ulla Suomi, Motiva
DI Ulla Suomi on kokenut energiatehokkuuden politiikkatoimien toimeenpanon ja vaikutusten arvioinnin asiantuntija. Hän on Motivassa seurannan ja vaikutusten arvioinnin liiketoiminta-alueen johtaja ja toimii tiiviissä yhteistyössä valtionhallinnon kanssa kansallisen energiatehokkuuden kehittämiseksi.
Annukka Saari, Teknologiateollisuus ry
DI Annukka Saari on Teknologiateollisuuden energia- ja ilmastoasioista vastaava johtaja. Hänellä on pitkä kokemus energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian edistämisestä sekä energiateknologian ja -innovaatioiden kansainvälistämisestä.
Energianerokkaat teot
Vuoden 2024 voittajat
Blominmäen jätevedenpuhdistamon lämmitysjärjestelmä
Blominmäen jätevedenpuhdistamo Espoossa saa tarvitsemansa lämmön tuotantoprosessin hukkalämmöistä. Kolmea eri lämpötilatasoa hyödyntävä lämmitysjärjestelmä kerää talteen kuumat ja viileät hukkalämpövirrat ja kierrättää ne takaisin uudelleenkäyttöön.
Anodisointilaitoksen energiajärjestelmä
Mäkelä Alu uudisti metallien pintakäsittelyyn erikoistuneen anodisointilaitoksensa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän. Nestekaasukäyttöinen höyrykeskus korvattiin lämpöpumpulla ja sähkökattiloilla. Järjestelmän uusi anturointi, automaatio ja ohjaus auttavat tehostamaan ja optimoimaan järjestelmän käyttöä.
Ammattikeittiön ilmanvaihdon älykäs ohjaus
Kiinteistösijoittaja Areim päivitti neljän ravintolakeittiön ilmanvaihdon uudenlaisella tarveohjauksella ja säästää 250 MWh energiaa vuodessa. Älytekniikka ohjaa ja säätelee ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti tilan käytön ja ilmanlaadun mukaan.
Vuoden 2023 voittajat
Prosessilämpöjen talteenotto
Mölnlycke Health Caren Mikkelin tehtaaseen rakennettiin sisäinen lämmön talteenottoverkko. Tuotannon ylijäämälämpöä kerätään talteen sisäisellä lämmönkeruuverkolla yhdeksästä kohteesta ja hyödynnetään rakennuksen lämmitykseen.
Älykäs kiinteistöautomaatio
Technopolis otti käyttöön älykkään kiinteistöautomaation ohjauksen, joka toi ison energiansäästön – sisäoloista tinkimättä. Lämmönkulutus putosi pilottikohteissa lähes neljänneksen.
Ellenin energiaseikkailu
Helen loi energiateemaisen lastenkirjan ja opetusmateriaalin, jossa on vetävä tarina ja kuvamaailma. Kirjassa pieni Ellen-tyttö auttaa hukattua energiaa, Posia ja Negaa, pääsemään takaisin sähköverkkoon. Aurinko-, Vesi- sekä Tuulivoiman, Kivihiilen, Maalämmön ja Biokaasun lisäksi Ellen ystävineen tutustuu Tekoälyyn ja Vetyvauvaan.
Vuoden 2022 voittajat
Otaniemen hiilineutraali korttelilämpökonsepti
Aalto-yliopisto ja Fortumin ovat yhdessä kehittäneet Otaniemen kampukselle energianerokkaan korttelitason lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän, jossa teollisen mittaluokan lämpöpumput tuottavat lämpöä ilmasta ja alueen kiinteistöjen hukkalämmöistä.
Lapinlahden tehtaan hyötylämpöjärjestelmä
Valion Lapinlahden tehdas otti vuonna 2022 käyttöön järjestelmän, joka hyödyntää savukaasujen lauhdutusteknologiaa, lämpöpumppu- ja lämpöakkuja sekä edistynyttä säätöautomaatiota. Ratkaisu parantaa merkittävästi tehtaan energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä.
Paineilmahukka kuriin automaattisilla magneettiventtiileillä
Valmet asensi tehtaalleen automaattisia magneettiventtiilejä, jotka vähentävät sähköllä tuotettavan paineilman kulutusta. Magneettiventtiili estää tarpeettoman paineilman virtauksen työstökoneelle ja rajoittamalla paineilman virtausta.
Vuoden 2021 voittajat
S-ryhmän päivittäistavaran logistiikkakeskuksen kokonaisvaltainen energianhallinta
S-ryhmän Sipoossa sijaitsevan logistiikkakeskuksen energiatehokkuutta on edistetty kokonaisvaltaisen energianhallinnan keinoin. Logistiikkakeskus on Suomen suurin rakennus, jossa reilu 216 000 neliötä kerrospinta-alaa.
Kipsilevytuotannon hukkalämmön hyödyntäminen kaukolämpöverkossa
Vatajankoski Oy hyödyntää Knauf Oy:n kipsilevytuotannon hukkalämpöä kaukolämpöverkossaan. Hukkalämpö kattaa Kankaanpään kaukolämpöverkon kokonaisenergiantarpeesta vuositasolla noin kolmanneksen.
Energiatehokkuutta ja tiedolla johtamista Hollolassa
Siirrettävä ja monipuolinen anturiteknologia antaa uudenlaisen tavan parantaa asuinkiinteistöjen energiatehokkuutta ja sisäilmaolosuhteita. Mittaustieto tuo esiin energiatehokkuuden todellisen tilanteen ja edesauttaa tietoon perustuvaa energiatehokkuuden johtamista.
Vuoden 2020 voittajat
Energiatehokas vakuumikäsittely
Terästehdas siirtyi ensimmäisenä Suomessa käyttämään teräksen tyhjiökäsittelyssä mekaanisia vakuumipumppuja. Se vähensi tyhjiökäsittelyn vuotuista energiankulutusta noin 80 prosenttia aiempaan moniportaiseen höyryejektorijärjestelmään verrattuna. Säästetty energiamäärä 20 GWh vastaa 1 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
Energiaviisaat myymälät
Lidl Suomi kokeilee energiaviisaissa myymälöissä energiatehokkaita ratkaisuja ja menettelyjä. Kotkan Sutelassa hyödynnetään maalämmön ja lauhdelämmön talteenoton yhdistelmää, jossa kylmäkoneiden lauhdelämpö hyödynnetään ja ylijäämälämpö pumpataan maaperään, joka toimii lämpöakkuna. Energiankäyttöä optimoidaan automaatiojärjestelmien ja etäluennan avulla. Käytössä on myös 136 myymälän virtuaalivoimalaitos, joka tasaa kulutushuippuja.
Nestejäähdytteinen 5G-tukiasema
Elisa otti käyttöön Nokian kehittämän uudenlaisen nestejäähdytteinen mobiiliverkon tukiaseman. Ratkaisun avulla tukiaseman energiankulutus vähenee jopa kolmanneksella ja hiilidioksidipäästöt parhaimmillaan 80 prosentilla.
Paahtimon hukkalämmön hyötykäyttö
Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Pauligin kahvipaahtimossa otetaan paahtoprosessista talteen lämpöä, joka kiertää Helenin kaukolämpöverkkoon lämmittämään helsinkiläisiä koteja. Paahtoprosessista saadaan talteen hukkalämpöä 1 000 kerrostalokaksion vuotuisen lämmönkäytön verran.
Vuoden 2019 voittajat
Energia kiertää kaupassa
Energianerokkaana palkittu ratkaisu parantaa päivittäistavarakauppojen kylmäjärjestelmien energiatehokkuutta. Uusi järjestelmä yhdistää kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian kierrätyksen talteenottojärjestelmät. Se hyödyntää viilennyksestä sivutuotteena syntyvää lauhdelämpöä saumattomasti kiinteistön lämmitykseen.
Tyhjäkäyntikävelyssä bongataan energian haaskausta
Muoviosia valmistavassa MSK Plastissa hiljaisena aikana tehdyt kierrokset paljastivat runsaasti energiaan turhaa kuluttavia kohteita. Niiden korjaamisesta saadaan isoja säästöjä.
Hönkähöyryn lämpö talteen
Orion-konserniin kuuluvan Fermionin Oulun tehdas lämmittää kiinteistön ja käyttöveden hönkähöyryn hukkalämmöllä. Ratkaisu säästää energiaa noin 25 pientalon vuotuisen energiantarpeen verran ja vähentää hiilidioksidipäästöjä arviolta 42 700 kiloa vuodessa.
Kalevan maauimalan nerokas energiaratkaisu
Tampereen Kalevan maauimalan altaat lämpiävät kaukojäähdytysverkon hukkalämmöllä. Uimalan jäähtynyt vesi puolestaan viilentää paikallista kaukojäähdytysverkkoa.
Energiaelämyksiä koululaisille
Lapualaiskouluissa konkretia ja osallistaminen juurruttavat energiataitoja osaksi opinkaarta. Leikit, vierailut, pelillisyys luovat oppilaille vahvoja kokemuksia ja kartuttavat tärkeitä tulevaisuuden energiataitoja.
Kysy lisätietoja
viestintäpäällikkö Minna Mattsson
Motiva Oy
minna.mattsson [at] motiva.fi
Viestintäsuunnittelija Jenni Marsio
Motiva Oy
jenni.marsio [at] motiva.fi